E timpul sa ....
Am stat si am cugetat ... si am scris

 

Romania, amenintata de criza valutara
     media: 5.00 din 3 voturi

Prezenta si amplificarea crizei financiare si economice aduce cu sine un nou pericol pentru tarile din Europa de Est, si anume iminenta unei crize valutare, astfel ca monedele lor nationale ar putea cadea dupa ce investitorii straini incep sa isi retraga masiv capitalul.O criza valutara "isi face simtita prezenta atunci cand nu mai creste valoarea banului", explica Jean Paul Betbzebe, director economic la Credit Agricole, citat de AFP. Cresterea inflatiei, crestea dobanzilor, activitatea economica scazuta fac ca situatia sa devina insuportabila, a adaugat acesta.Printre tarile care se afla in pericol de a fi afectate de aceasta criza valutara se numara si Romania alaturi de Rusia, tarile baltice , Polonia, Bulgaria, Pakistan, Vietnam sau India. Cele mai vulnerabile sunt tarile in care datoriile in valuta si deficitele de cont curent sunt semnificative. Economistul apreciaza ca o asemenea situatie a existat si in anii trecuti, cand criza financiara din unele tari a fost insotita si de o criza economica . De exemplu, in 1994, in Mexic s-a inregistrat o criza valutara, in Rusia in 1998 si in Argentina in 2001. Insa, Betbzebe apreciaza ca Europa va veni cu solutii salvatoare pentru ca aceste tari sa iasa din aceasta criza, iar SUA in statele din America Latina si FMI in restul lumii. Investitii pierdute in 2008 de RomaniaOdata cu criza financiara importanti investitorii straini au anuntat ca amana investitiile programate in Romania sau chiar le suspenda de tot. Printre acestia amintim Voestalpine, care intentiona sa construiasca otelaria de la Marea Neagra. Acest proiect valora 5,5 miliarde de euro. Tot in 2008, o serie de mari compani internationale, prezente pe piata locala inca de la inceputul anilor `90, au anuntat ca isi vor reloca fabricile pe care le detin in prezent in Romania. Printre acestea se numara Kraft Foods - care isi muta fabrica de dulciuri de la Brasov in Bulgaria, Colgate-Palmolive - care renunta la fabrica de produse de igiena orala, sapunuri, detergenti si produse de ingrijire personala de la Poalele Tampei in favoarea unei investitii in Polonia, dar si Coca Cola - care va inchide mai multe fabrici de imbuteliere, printre care si cele din Iasi si Oradea, pentru a putea deschide o alta in Republica Moldova.Pe de alta parte, Procter & Gamble, compania cu cea mai mare cifra de afaceri de pe piata locala a bunurilor de larg consum nealimentare, a anuntat in luna septembrie ca intentioneaza sa investeasca 100 de milioane de dolari intr-o noua unitate destinata producerii de sampoane si produse de ingrijire a parului.Comentarii

Cine va avea bani ...

Bogat va fi !

Vasi poseda marea capacitate de a depunca masiv ce nu-i convine ;
iertaciune , maretze comentator !
nu ne punem noi cu tine , fiinte marunte pe acest pamant !
de eu in data de 2009-03-02 17:38
Aceiasi bucurie cu entuziasm...

Mintea romanului cea de pe urma. Si ma refer la agricultura acest sector al economiei ignorat de guvernanti. Importam produse cu euri si murim de foame de dragu euroilor. Eu unu am vazut turci cum bat la portile dobrogei cu sisteme ultra performante de irigare prin picatura. Sunt hectare intregi cultivate de forta autohtona platita regeste as spune cu doar 50lei/ziua dar ce folos ca mergi la supermark.... si cumperi produse agricole made in.... Suntem o tara de adormiti... pina si ciini ne maninca merindele din traista.
de suparatul in data de 2009-03-02 17:39
Camatarii de la FMI...

Au un singur lucru sfant: BANII. Pentru bani, acesti degenerati si-ar vinde si copii si parintii.
Daca i s-ar face analiza genetica lui Hagi Tudose, am constata cu siguranta, ca era si el un stranepot al lui Moise. Sa ne amintim si cum a murit acest degenerat: inghetat de frig, flamand si cu mainile inclestate pe gramezile de aur.
de camatar in data de 2009-03-02 17:40


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare